Reşat Nuri Güntekin Biyografisi ve Akşam Güneşi Romanı Özeti

Reşat Nuri Güntekin Biyografisi ve Akşam Güneşi Romanı Özeti

REŞAT NURİ GÜNTEKİN


·         25 Kasım 1889 yılında istanbulda doğmuştur.

·         İlk olarak Fransız öğretmeni olarak bursaya atanmış tır.

·         1931 yılında müfettiş olmuş ve tüm anadoluyu dolaşmıştır

·         1954 yılında emekli olmuştur. Kanser hastalığına yakalanıp Londraya tedavi olmaya gitmiş ve 7 aralık 1956 yılında londrada vefat etmiştir.

·         Toplam eserleri 100 civarındadır. 19 tanesi romandır ve 7 tanesi de hikaye kitabıdır.

·         Romanlarında ki insancıl havayı yaşadığı bu rahat ve özgür hayata bu hayatın sağladığı koşullara bağlayabilir.


ESERLERİ


ROMAN

·       Çalıkuşu

·       Gizli El

·       Dudaktan Kalbe

·       Akşam Güneşi

·       Yaprak Dökümü

·       Acımak

·       Yeşil gece

ÖYKÜ


·       Sönmüş Yıldızlar

·       Leyla ile Mecnun

·       Eski Ahbap

GEZİ  YAZISI


·       Anadolu Notları

AKŞAM GÜNEŞİ


Bu romanda Nazmi karakteri adındaki kişinin geçirdiği hastalıktan dolayı başından geçen olaylar ve aşkları anlatır. Nazmi küçük yaşta annesi ve babasını kaybetmiş Nazmi küçük yaşta itibaren amcası bakmıştır ve onun bütün ihtiyaçlarını karşılamıştır. Nazmi yerinde durmayan yaramaz bir çocuktu  hiperaktip biri olup nerde ne yapacağını bilmeyen biridir.nazmi kararsız biriydi ki  sürekli meslek değiştirirdi en sonunda subaylıkta  karar kıldı  amcası onu subay okuluna gönderdi  subaylık okulunda yaptığı hareketlerden dolayı ağır cezalar alır ama amcasından dolayı cezalardan kurtulur.bu yaramazlıklara rağmen çok zeki biri olduğu için okulunu bitirir çeşitli ülkelerde görev yapar.en son görev yaptığı yer Paris tir .Parisi çok sever çünkü nazmi eğlenmeyi hayatı dolu yaşamayı seven biridir.görev sırasında kuzeni Naciye nin eşi olan neyyir beyin vurulduğunu öğrenir izin alarak amcasının yanına çamlıca ya döner.Naciye bu olaydan etkilenir gün geçtikçe erir naciyenin kardeşi şükran bunu yiğeni jülideye ve ablasına yansıtmamak için elinden geleni yapar.Nazmi kötü günde yanlarında olur ama orda olmasının nedeni amcasının komşusu olan Nazan içindir. Nazan ile nazmi birbirlerinden hoşlanırlar ama birlikte olmazlar. Nazminin izni bittikten sonra Fransa ya gider yolda bazı nedenlerden dolayı durmak zorunda kalmış o sırada arkadaşı olan İbrahim ile karşılaşır onunla birlikte bazı olaylara karışır ve orda yaralanır İbrahim onu hastaneye götürür. Nazminin hastalığı bir tür romatizma hastalığıdır bu hastalık kalbini yorar  heyecan korku hareketliliği kaldıramaz bu hastalığından dolayı Nazandan vazgeçer  kuzeni şükranla evlenir. Şükranla evlendikten sonra hayatı düzene girer neyyir beyden bir mektup gelir şükrana mektup da yeğeni  jülideyi onlara emanet ettiğini söyler.Karşılamaya gittiklerinde hayal kırıklığına uğrarlar çünkü Jülidenin  karakteri değişip saygısız kimseyi takmayan biri olmuştur.nazmi Jülidenin hareketlerinden rahatsız olup ona sürekli laf söylerdi Jülide bundan dolayı nazmiyi sevmezdi ve bundan dolayı ikiside birbirlerinden nefret ederlerdi. Teyzesi bunu fark edince Jülideyi uyarır o da nazmiden özür diler. Nazmi bey ona karşı daha yumuşak davranmaya başlar onunla beraber  gezilere eğlencelere katılır. Bununla beraber jülidenin Nazmiye olan bakışları değişir ama nazmi ona kızı gözüyle bakar. jülide teyzesine ihanet ettiğini düşünüp intihar etmeye kalkar o sırada hissettiklerini bir mektupa yazar o mektup nazminin eline geçer onu olan duygularını öğrenir. jülideye hiç bir şey hissettirmez ama zamanla nazmide Jülidenin hislerine karşılık verir. jülide onu unutmak için başkasıyla evlenir ve nazmi yi unutur. Nazmi ise jülidenin yokluğuna dayanamayıp hastalığı ilerledi ve bir süre sonra hayatını kaybetti.

                                    KARAKTERLER




         KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM


Bu kitabı okurken bazen çok sevdiğimiz şeylerden vazgeçip istemediğimiz zamanda istemediğimiz şeyler yapabileceğimizi öğrendim. İnsanların duygularına yenik düştüğünü ve bunların hayatımıza bazen olumlu bazen olumsuz yön verdiğini öğrendim.

Yazar: Leyla Bayrak

0 yorum: