AKSARAY MALAKLISI

AKSARAY            MALAKLISI

HAKKINDA BİLGİ




Malaklı, Aksaray şehrinde yetiştiği, anavatanı bu bölge olduğu için Aksaray Malaklısı da denir.

bu coğrafyada yüzyıllardır insanların en önemli geçim kaynağı hayvancılıktır, dolayısıyla çok sayıda küçükbaş ve büyükbaş hayvan sürüleri bulunmaktadır. bu sürülerin koruma ve bekçilik (güdülmesi) eski çağlardan beri bu bölgenin kendi köpekleri ile yani malaklı köpekleri tarafından yapılmaktadır. malak kelimesi Aksaray yöresine ait bir terimdir ve anlamı da dudak demektir, bu köpeklere malaklı denmesinin sebebi dudaklarının sarkık olmasından mütevellidir. malaklı ırkı da aynen kangal'da olduğu gibi Anadolu çoban köpeğidir. nitekim Aksaray ili ve çevresi Anadolunun tam göbeğindedir. bu bölgede yetişen ve bu bölgeye ait olan bu köpekler Anadolu'nun kendi köpeğidir. ancak isimleri daha yeni yeni halk arasında duyulmaya başlamıştır bunun en büyük sebebi, üreticilerin malaklı yavrularını yıllardır kangal adı altında satışa çıkarmaları ve bu şekilde tanıtmalarıdır. bu sayede şu an dünyanın dört bir yanında insanlar köpeklerinin malaklı olduğunu bile bilmemektedir.

 
Her ne kadar Malaklı Kangal gibi Anadolu çoban köpeği olsa da, Sivas yöresinin köpeği olan kangal dan bazı fiziksel farklılıklar gösterdiği için son zamanda yapılan kangal festivallerinde kangal üreticilerinin bir çoğu bu ırkın festivallerde ayrılmasını talep etmişlerdir. bu talepleri dikkate alınmaya başlanmıştır ve, artık irk kendi yöresel ismini taşıma yoluna gitmiştir. malaklı Kangal'a göre daha iri yapılıdır, özellikle kafa ve ayaklarda bu fark bariz belli olur dudakları (malakları) büyük ve sarkık olur, omuz yüksekliği erkeklerde 75-95 cm, dişilerde 65-85 cm'dir. çok nadir olmakla birlikte 100 cm'in üzerinde erkekler vardır.ağırlıkları erkeklerde 70-120 kg, dişilerde de 50- 80 kg arasıdır. renkleri çoğunlukta boz karabaş ve sarı Karabaştır, ancak akbaş ve ala renkte olan malaklılarda mevcuttur. vücutları çok kalındır bu yüzden dışarıdan bakıldığında hantal ve tembel gibi dururlar, ancak gerçekte çok seri ve
hızlı köpeklerdir.

karakteri genelinde serttir, yabancı ve kötü niyetli insanlara karşı son derece saldırgandır. o yüzden koruma köpeği olarak mükemmel ırktır. diğer köpeklere karşı da saldırgan olması, malaklı ırkının köpek dövüşlerinde kullanılması neredeyse sadece bu konuda büyük, şöhret kazanmalarına yol açmıştır.

Bu köpekleri Sivas yöresinin kangal ırkı ile çok fazla karşılaştırıp hem de karıştırdıkları için :

 
Aksaray Malaklısını Sivas Kangalından ayıran özelliklerden bazıları şunlardır.
-Aksaray Malaklısı çok daha iri bir köpektir.
-Aksaray Malaklısı ağır ve heybetlidir.
-Alınlarında çıkıntı Aksaray malaklısına özeldir.
-Ağız yapısı oldukça farklıdır.
-Dudakları sarkıktır.
-Renk tonları birbirine yakındır. Malaklının renk tonu içinde alalar, çaparlar denen renk tonları vardır.
-Kangallarda ala bulunmaz.
-Göz torbaları aşağıdadır.
-Bakıldığında ilk görülen gözü değil göz torbasıdır.

Yazan: Mehmet CANLI


0 yorum: