NASIL UNUTURUZ O GÜNLERİ

 NASIL UNUTURUZ O GÜNLERİ ???
Yıllar öncesine kadar evlerimizde internet ,akıllı telefon,atariler, play station gibi oyuncaklar ve elektrikli aletler yoktu.Ve çocuklar kendilerine bir oyun yaratmak için uğraşırlardı bir oyun yaratmak bile onlar için bir oyundu zaten .


YAKAN TOP=Bu oyunu her zaman en az 4 kişi oynanır eşit şekilde gruplara ayrılırlar sonra grubun biri iç kısma geçer ve diğer gruptakiler aşağı ve yukarı geçerler birer çizgi çizilir ve o çizginin dışına çıkılmaz.Sonra atış yapılır ve topun değdiği kişi oyundan çıkar veya topu yere düşürmeden havada tutarsa bir hak daha kazanır.




TAŞLI KUKA=Taşlı kuka oyunu bir tenekenin etrafına daire çizilerek başlanır herkes eline bir taş alır ve tenekenin etrafında bir ebe olur herkes sırayla taşı atmaya başlar. Amaç tenekeyi yıkmaktır tenekeyi daha uzağa göndermektir.Ebe tenekeyi almaya gidince herkes gelir ve taşını alır.Eğer kuka dikili haldeyken ebe birine dokunursa o kişi ebe olur.
ÇELİK ÇOMAK=Herkesin elinde bir sopa bulunur.Çomak ebe tarafından gidebildiği kadar uzağa gönderilir.Diğer rakiplerin bir tanesi çomağı olduğu yerden çeliğe atardı.Eğer çelik çomağa değerse o kişi ebe olur.

BİRDİRBİR=Birdirbiri yöneten bir kişi vardır.Ebenin üzerinden atlarken yaptığının aynısını kendisini takip edenler de yapar .Her atlamanın değişik şekilleri vardır.Her atlayışta ebe biraz daha yükseğe durur ve atlayamayan ebe olur.
UZUN EŞEK=2 gruptan oluşur.En baştaki kişi ilk baştakinin kafasını bacaklarının arasına sokup eğilir. Diğerleride onun arkasına dizilir.Herkes bir kişinin üzerine atlayarak o kişiyi çökertir.Buna eşek çöktü denir.En öndeki kişi parmaklarıyla bir sayı tutar ve alttakilere sorar .ÇATTI BATTI KAÇ ATTI ? diyerek ve alttaki kişi bu sayıyı söylerdi. Eğer bilirse gruplar yer değiştirir.


YAĞ SATARIM BAL SATARIM=Genelde  okulda oynanan bir oyundur ve kişiler yere çömelerek bir daire oluştururlar.Elinde mendil olan kişi daire olmuş kişiler etrafında yağ satarım bal satarım ustam ölmüş ben satarım diyerek gezerdi.Mendili birinin arkasına bırakırdı.Arkasında mendil olduğunu fark edemeyen kişi mendil ile daire etrafında mendil ile vurularak kovalanırdı ve o kişi boş bulduğu yere otururdu.


MENDİL KAPMACA=Bu oyun okullarda oynanırdı.Sınıftaki kişiler 2 gruba ayrılırlar ve karşılıklı dizilirler.Ortada elinde mendil tutan kişinin vermiş olduğu işaretle 2 kişi çıkar ve mendili rakibine yakalanmadan kendi kaparak takımının olduğu tarafa gider.
KÖREBE=Ebenin gözlerini bağlayarak oynanan bir oyundur körebe. Gözleri bağlı olan ebe birisini yakalayarak ismini  söylerdi ve ebelikten kurtulurdu çok eğlenceli bir oyundur.

İşte arkadaşlar bizler bu oyunları oynarken zamanın nasıl geçtiğini anlamazdık.Sokaktan eve gelmek istemiyorduk ve arkadaşlarımızla geçirdiğimiz o güzel saatlerin yerini hiçbir şey almaz diye düşünürdük.Ama şimdi bu oyuncaklar,elektrikli aletler ,akıllı telefonlar o güzel günlerin,vazgeçilmez arkadaşlıkların ,dostlukların,evdeki doyum almaz muhabbetlerin yerini aldı.Şimdiki nesiller elerinde telefon veya bilgisayar karşısında vakit harcıyorlar.Ailelerinden kopmuş bir şekilde arkadaşlarından kopmuş bir şekilde yaşıyorlar.Ellerimizdeki telefonlarda ve bilgisayarlarda istediğimiz tüm oyunlar var ama eskiden olan arkadaşlıkların, o güzel vakitlerin ,doyum olmaz muhabbetlerin yerini tutmaz.Hayatımıza çeki düzen vererek geçmişimizi unutmayalım.O eski günlerin yerini hiçbir şey tutmaz….

Yazan: Buse DOĞAN

0 yorum: