SOKAK HAYVANLARI

SOKAK HAYVANLARI




Sahipsiz sokak hayvanlarının yaşam hakkı ne demektir.

a.  sahipsız yada güçten düşmüş hayvanların  3285 sayılı hayvan sağlığı zabıtası kanununda ön görülen durumlar dışında öldürülmeleri yasaktır.
b. Bir hayvana çarpan ve ona zarar veren sürücü onu en yakın veteriner hekim yada tedavi ünitesine götürmek veya götürülmesini sağlamak zorundadır.
c.    Güçten düşmüş hayvanlar ticari ve gösteri amaçlı veya herhangi bir şekilde binicilik veya taşımacılık amacıyla çalıştırılamaz.

d.Hayvanlara cinsel ilşlide bulunmamak ve işkence yapmamak.
e.Kesim icin yetiştirilmiş hayvanar dışındakı hayvanları ödül  ikramiye ya da prim olarak dagıtmak.
f.Hayvanlara zor kullanarak yaralamak veya ölüme terk etmek.

 


Belediyeler sokaktan alınan hayvanları sahiplenmedikleri takdirde  yine aldıkları noktaya bırakmaları ve bu hayvanların beslenmeleri için besleme odakları kurmakla yükümlüdürler.

 Bu nedenle hayvanları toplatıp kurtulurum düşüncesi dogru değildir.Bakıma muhtaç hayvanlara barınak günlük yiyecek ve bakımlarını sağlamak zorundadır sonuçta onlarda bir çanlıdır. Onları sahiplenmek korumak tum insanlığın görevidir.
Bir cok sokak hayvanı bu tür davranışlardan dolayı ölüme terk edilmiştir.5199 sayılı Hayvanları koruma Kanununun amaçı şöyle ifade edilmiştir.Bu kanunun amaçı hayvanların rahat yaşamalarını  ve hayvanlara  iyi ve uygun muamele  dilmesini temin etmek hayvanların acı ,ızdırap ve eziyet cekmelerine karşı en iyi şekilde  korunmalarnı hertürlü mağduriyetlerinin önlenmesini saglamaktır.Ayrca,sokak hayvanlarının beslenmesi ile ilgilenen gönülleri engellemek de kanuna aykırı bir eylemdir.Hayvanları koruma yasası şahsi düşüncelere göre değil yasal zorunluluklar çerçevesinde uygulanmaktadır.Ailelerin yaşam kültürleri farklı oldugu gibi sokak hayvanları ile ilgili bakış açısı,beklentilri farklıdır.



Zamanında eğitip evcilleştirdiğimiz  genleriyle oynayarak türlü ırklar yarattığımız  sokak hayvanlarımızı betonlarla kapladığımız şehirlere hapsettik.Ekolojik dengeyi bozan tek ırk insanoğludur. Başımıza bir dert geldiğinde , deprem olduğunda eğitilmiş köpekleri insanların canını kurtarmak için kullanırız,uyuşturucu yada mayın bulmak için kullanırız,evimizi korusun diye kapımıza köpekleri bağlarız, bir eşyamız olduğunda taşıması için atları kullanırız.Ancak sokağımızdaki hayvanlara  tahammül edemeyiz.        

 Sokak hayvanlarına her zaman sahip çıkmamız gerekir.onları ölüme terk etmek yerine onları korumamız gerekir.

 İnsanların acımasız davranışlarının cevredeki hayvanlara verdiği zarar.

Hayvanları koruyalım sevgimizi coğaltalım…

Yazar: Hacer ÇEKİCİ

0 yorum: